WJD 2016

WERELDJONGERENDAGEN

Sinds de Wereldjongerendagen van 2005 in Keulen neemt Jeugddienst Don Bosco deel aan dit twee- of driejaarlijks internationaal gebeuren. Honderdduizenden jonge mensen komen er samen om de vreugde van het geloof met anderen te delen. De laatste editie van de WJD had plaats in Rio, in Brazilië, waar ook weer een groepje enthousiastelingen van Jeugddienst Don Bosco aanwezig was. Volgende zomer is het weer zover: dan vinden de Wereldjongerendagen plaats in Krakau, in Polen. En met Jeugddienst Don Bosco gaan we daar uiteraard naartoe!

Wereldjongerendagen Krakau
Het is de tweede keer dat de Wereldjongerendagen in Polen plaatsvinden. In 1991 namen maar liefst 1,6 miljoen jongeren deel aan dit evenement in Czestochowa. 25 jaar later is het geboorteland van (de ondertussen heilige) Paus Johannes Paulus II, de grote bezieler van de Wereldjongerendagen, opnieuw gastheer voor honderdduizenden jongeren.

Wat mag je verwachten?
De eigenlijke Wereldjongerendagen vinden plaats van 25 tot 31 juli 2016. Tijdens die week staan niet alleen verschillende inhoudelijke inputmomenten (de zogenoemde “catecheses”) op het programma, maar is er ruimte voor heel veel activiteiten: festivals, muziek, workshops, ontmoeting, gebed en bezinning, een internationale Don Boscodag en nog zoveel meer.
Nieuw in deze editie is het plan om met alle Don Boscogroepen­ uit de hele wereld in dezelfde wijk te logeren. Op zaterdagavond is er de grote slotwake en op zondagvoormiddag sluiten we de WJD af met een grote slotviering, voorgegaan door Paus Franciscus. We keren terug naar België op 1 augustus 2016.

Voorprogramma van Jeugddienst Don Bosco
Naar goede gewoonte beginnen de WJD al een paar dagen vroeger met een eigen voorprogramma. Van 20 tot 25 juli 2016 trekken we naar Berlijn. In deze stad met een rijke geschiedenis bereiden we ons voor op wat de week nadien zal volgen in Krakau. Het wordt een mix van maatschappelijke inzet, cultuur, bezinning en ontmoeting. We gaan de handen uit de mouwen te steken in samenwerking met de Berliner Stadtmission, een plaatselijke vrijwilligersorganisatie. We zullen onder andere meewerken in een vluchtelingenopvang en in een kringloopwinkel.
%d bloggers liken dit: