Vrijwilligersproject Zambia 2019

Samen ontdekken, proeven en zich onderdompelen in een vreemde cultuur.

Het vrijwilligersproject Zambia wordt in 2019 bevolkt door zeven vrolijke jongeren. Met een ervaren begeleider, onze eigenste Marie, trekken zij in juli en augustus voor vijf weken richting Kabwe in Zambia.

De deelnemers komen van alle windstreken: Bree, Halle, Meerhout … Dus een groep met een leuke variatie aan dialecten én allen enorm gemotiveerd.
Voor de meesten is het de eerste keer dat ze een cultuur buiten Europa zullen beleven. Net dat maakt het eens zo spannend. Samen ontdekken, proeven, zich onderdompelen in een vreemde cultuur: dat is wat ze willen doen. En als je denkt “acht jongeren alleen naar Zambia”, dan nodig ik je uit om hen zeker te leren kennen. Het is een groep met pit, enthousiasme, energie en veel positivisme. Je mag ervan overtuigd zijn dat zij het zeker goed gaan stellen.
Wat gaan ze er allemaal doen? Wel, in Kabwe zal de groep meedraaien in het Ichiloto-project. Dat is een opvangcentrum voor straatkinderen die geen familie meer hebben, kinderen die niet kunnen genieten van familiale warmte of onderwijs, en die geen sociaal vangnet hebben. Door de oprichting van het opvangcentrum wilden de salesianen hen een plaats bieden waar ze naartoe kunnen, een thuis!
Ze verblijven er in leefgroepen, volgen er onderwijs en komen er tussen andere jongeren en kinderen terecht. Iets wat toch belangrijk is in de ontwikkeling van jonge mensen.
De salesianen proberen er assisterend aanwezig te zijn en zetten hun deuren hartelijk open voor iedere jongere.
In 2018 werkten onze zeven Vlaamse vrijwilligers er mee aan de uitbouw van het centrum: in samenwerking met lokale werklui werd een nieuw studeer- en ontspanningslokaal gebouwd. Zo beschikken de jongeren over een rustige plaats waar ze kunnen studeren en waar ze wat meer tot rust kunnen komen. In 2019 zal de nieuwe groep zich verder inzetten voor Ichiloto. Er wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe leefgroep. En verder zullen de deelnemers zich smijten in het speelpleinwerk. Toffe momenten verzekerd!

Veel succes Amber, Marie, Febe, Ruben, Arthur, Katrijn, Dagmara en Annelien!

Wij zwaaien hen op 14 juli alvast met veel goeie moed uit!
%d bloggers liken dit: