Vrijwilligersproject Zambia 2015

Wie zijn we?

 

Marie

Marie Vandeput

Marie, een 18 jarig jong geweld en klaar om een nieuw avontuur te beleven. Wat ze het meest zal missen in Zambia is chocolade. Marie lijdt namelijk aan een chocoladeverslaving. Maar hoog tijd dus om af te kicken!! Wie ze natuurlijk ook ontzettend hard zal missen is haar zus en dit omdat ze veel vertelt aan haar. In Zambia zal ze dus zeker wel eens contact zoeken met haar zus om onze leuke avonturen te delen. Marie haar grootste verwachtingen in het verre en mooie Zambia zijn een cultuurshock beleven en alles wat hier gewoon is en vanzelfsprekend op een andere manier beleven.
Waar Marie het meest van droomt is om veel te reizen en verschillende landen en talen te leren kennen. Deze zomer begint ze daar al meer ondanks de schrik van mama en papa. Na ons Afrika avontuur wacht een nieuwe toekomst op Marie. Hopelijk zal ze nog vele landen verkennen en nieuwe dingen ontdekken. En zal ze kunnen studeren in Gent om zo een goede logopediste te worden.

 

Charlotte

Charlotte Michielsen

De mensen rondom de kleine Charlotte hadden altijd al kunnen vermoeden dat naar Afrika trekken haar droom was. Deze 17-jarige meid speelde vroeger het allerliefste met een pop met donkere huidskleur. Dit zorgend karakter is nooit verdwenen. Ze zou het allerliefst verpleegster worden. Doordat haar broer een lange periode in het ziekenhuis lag – dit was heel zwaar – kwam ze tot het besef dat deze job meer inhoudt dan spuitjes zetten. Het is een warm hart tonen en met liefde mensen steun en hulp bieden. Haar gezin en lief zal ze het hardste missen. Maar we moeten er ook op toezien dat ze niet alleen maar chocolade in haar valies steekt, want hier is ze zot van. Ze heeft het meeste schrik om heel de tijd Engels te spreken. Desondanks kan ze niet wachten totdat we vertrekken! Show her the African way of living!

 

Tessa

Tessa Proost

Tessa is een jongedame van 21 jaar. Ze studeert voor leerkracht lager onderwijs en heeft een jongere broer. Haar ouders moesten even slikken toen Tessa vertelde dat ze naar Afrika wou, maar ze is vastberaden. Haar droom is de wereld rondreizen, te beginnen met Afrika. Tessa kende voordien enkel Shana en ze denkt dat het wel goed zal gaan met de rest van het team. In het begin zal het even zoeken zijn maar aangezien we allemaal razend enthousiast zijn kijkt ze ernaar uit een stap in de wereld te zetten samen met de rest. Ze verwacht bij aankomst direct de warmte van de inwoners van Zambia te voelen.

 

Fonny

Fonny Grootjans

Fonny is 33 jaar, maar dat houdt hem niet tegen om de wereld te ontdekken. Hij is een leidersfiguur en neemt graag het heft in handen. Relativeren kan hij goed en dat is een sterke eigenschap om een goede sfeer te creëren. Ondertussen heeft hij al heel wat ervaring met vrijwilligerswerk in het buitenland. Dit jaar staat Kabwe in Zambia op hem te wachten. Hij houdt van de cultuur daar en voornamelijk de rust die je daar terugvindt. Tegenover in België zijn ze daar niet gesteld op tijd, op presteren, enzovoort. Daarom spreekt de omgeving hem enorm aan. Hij heeft geen probleem om naar daar te trekken met allemaal meisjes en daarom is hij alvast voorbereid om een maand lang onze “beschermer” te spelen. Fonny vindt het ver van hier ook eens zalig om uit de bol te gaan en zijn dansskills te delen met iedereen. Buiten dat kan hij ook zeker genieten van een gezellig kampvuurmomentje met de groep. Kortom een levensgenieter dus!

 

Jozefien

Jozefien De Boever

Jozefien, vrienden noemen haar Joz, is in het leven een kleuterjuf maar dit combineert ze met een zangcarrière. Als ze mocht kiezen zou ze eerder zangeres worden. Ze is al goed bezig want ze heeft auditie gedaan voor K3. Wanneer ze in Zambia is zal ze zeker haar vrienden van thuis missen. Af en toe heeft ze eens nood aan een gesprekje met haar vrienden en dus zal ze zeker een berichtje of belletje doen naar huis! Daarnaast zal ze ook een goede douche missen omdat ze vorige keer een douche had met 7 pisstralen. Hetgene dat ze zeer fijn vind is de Afrikaanse rust. Integendeel tot in België doen de mensen in Afrika alles zeer rustig en op hun gemak. De grootste angst die ze zal hebben in Zambia is om de geboorte van het kindje van haar zus te missen. Dit mag absoluut niet gebeuren want Jozefien wordt de meter.

 

Shana

 Shana Van Bogget

Opgepast Zambia, want Shana komt eraan. Met al haar vrolijkheid, grote lach en voorliefde voor Afrika staat ze klaar om zich helemaal te geven voor het Vrijwilligersproject. Het zal de eerste keer zijn dat ze zover weg is maar even weg zijn van alles vindt ze zeker niet erg. Geen tijd voor stress en zorgen.
En als het nu al kriebelt om te vertrekken dan zal het alleen nog maar harder gaan kriebelen in Zambia, want Shana is immers van alle mogelijke beesten. Benieuwd welk effect een salamander of een grote spin op haar zal hebben.
Als we de mogelijkheid hebben zou ze graag een school gaan bezoeken, aangezien ze zelf studeert om leerkracht in het lager onderwijs te worden. Misschien kan ze de kinderen wel enkele woorden Nederlands aanleren.
Nvdr.: Shana in het Bemba (lokale taal) betekent ‘dansen’. Benieuwd hoe hard ze daar mee gaat geplaagd worden.

 

Vrijwilligersproject Zambia 2015
Na het succesvolle project van vorig jaar hadden we het gevoel dat we ook in 2015 terug moesten naar Kabwe om er verder de speelpleinwerking uit te bouwen en ook het ‘jeugdhuis’project verder te zetten.
De bouw van het jeugdcentrum is reeds gerealiseerd, nu willen we samen met de lokale vrijwilligers verder weren aan de inrichting van het gebouw. Door het aantrekkelijk te maken voor jongeren willen we hun betrokkenheid bij het speelplein vergroten.

Naast de afwerking van het nieuwe jeugdcentrum hebben de lokale Salesianen ons ook gevraagd om mee te werken aan de uitbouw van de ‘jeugdlokalen’ in Makululu, één grote armoedig woongebied nabij Kabwe. Naast de kerk bevinden zich er enkele lokalen die dienst zouden moeten doen als jeugdcentrum, maar zoals het er nu bijstaat is dit écht onmogelijk.

Naast de kleine kleuterschool is deze renovatie een nieuwe stap in de uitbouw van het educatieve Salesiaanse project in Makululu.
En daar willen wij als jongeren én Jeugddienst Don Bosco zeker een deel van uitmaken.

zambia3 zambia2 zambia1

 

Het vrijwilligersproject Zambia 2015 wordt gesteund door HET SFEERHUIS – Grote Baan 303 – 9120 Melsele en http://www.donboscostichting.be.

One response

17 07 2015
kristien

hallo ccheck of het werkt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: