Vides Bolivië

Casa Maïn in Bolivië

 

Casa Maïn is een tehuis in Santa Cruz voor ongeveer 120 kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. De kinderen komen hier terecht omwille van verwaarlozing of misbruik. De meeste onder hen hebben ‘een rugzak van hun verleden mee’ en kunnen het de vrijwilligers soms moeilijk maken. Langs de andere kant zijn het schatten van kinderen.

Neem zeker eens een kijkje op de website van Casa Maïn.

 

En hier gaan we tijdens de maand juli naartoe. Huiswerkbegeleiding, Engelse les geven, speelplein doen, er zijn voor de kinderen,… en nog zoveel meer

Casa Main in Santa Cruz

In de buitenwijken van de stad Santa Cruz in Bolivië ligt de hogar (= tehuis) Casa Maín, een opvangtehuis voor meisjes van 6 tot 18 jaar. Zeven zusters van Don Bosco staan er in voor de opvoeding van 120 meisjes, geholpen door een variërend aantal buitenlandse vrijwilligers.

 

De meisjes werden in Casa Maín geplaatst omdat hun thuissituatie niet aangewezen was om verder in op te groeien. Vaak waren ze slachtoffer van misbruik, extreme armoede, verwaarlozig… Hoewel contact met hun familie blijvend gestimuleerd wordt, krijgen ze in het tehuis meer kansen voor de toekomst. Ze krijgen scholing en huiswerkbegeleiding, worden onderwezen in andere vaardigheden als brood bakken en naaien, en krijgen ook zin voor verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en netheid aangeleerd. Op deze manier proberen de zusters hen een zo groot mogelijke bagage mee te geven wanneer ze op oudere leeftijd het tehuis verlaten. Voor de oudere meisjes is er sinds enkele jaren de “tercera etapa“, waar ze in een beschermde omgeving kunnen verder studeren.

 

De noden van Casa Maín blijven hoog. Daken moeten hersteld worden, broodbakovens vervangen, apparatuur vernieuwd… En er is meer nodig dan alleen de invulling van de praktische basisbehoeften. Veel van de meisjes hebben, gezien hun vaak traumatiserende achtergrond, veel baat aan een gesprek met een psycholoog, maar dit is lang niet altijd mogelijk. Daarnaast blijft het een droom van de zusters om de kinderen een betere en uitgebreidere scholing te kunnen geven.
%d bloggers liken dit: