05-08-2015

5 08 2015

Hier zijn we weer! En waarschijnlijk ook voor de laatste keer aangezien we binnen 3 dagen vertrekken uit Nkothakota. Maar voor we naar de toekomst kijken, even een kort verslag van de voorbije week.

We eindigden ons vorig bericht vlak voor ons eerste speelpleinnamiddag. Uiteindelijk werden we met 28 jongeren meegenomen in de bakkie (open toyota-auto, gewone formaat, 6m²) om een voetbalmatch te gaan spelen in een buurtdorp. We verloren. Al moeten we ook toegeven niet veel van de match gezien te hebben. Het is ongelofelijk hoeveel kinderen hier overal rondlopen. Met een springtouw bij de hand was de tijd van de training en match namelijk al snel besteed aan het animeren van de vele kinderen, samen met Maxwell, een van de youthleaders hier die geen voetbal speelt.

Maandag zijn we naar de Potterylodge gegaan. Dinsdag begon de echte speelpleinweek. Een hele aanpassing voor ons! Speelplein bestaat hier niet. Kinderen kennen voetbal en kijken naar voetbal. Enkele Malawese spelletjes zijn gekend maar algemeen wordt hier weinig gespeeld. Tijdens het speelplein worden gezelschapsspelen uitgehaald en kunnen de kinderen komen. Soort van kinderopvang eigenlijk. De dagen dat het geen voetbal is trekken we naar het speelveld om daar echt te gaan spelen; tik tak boem, pet littel goat pet, who’s afraid of the big bad lion,…. Voetbal is voor velen belangrijker, ook voor onze animatoren. Maar ondertussen, een week verder, hebben we toch al iet wat meer animatoren. Hoera! Dat belooft ook voor onze talentenshow van morgen!

Dit weekend zijn we er even tussenuit geknepen. We reisden met de minibus naar Nkathabay. Na 3 keer ‘verkocht’ te worden (= doorverkocht van de ene minibus naar de andere) en 5 uur na vertrek kwamen we aan in het paradijselijke Nkathabay. We logeerden in Mayoka Village; zwemmen, composttoilet, peddelen, kanovaren, snorkelen, douchen met zicht op the lake, pizza en chocoladecake ipv nsima, aapjes die samen met ons ontbeten… Heaven on earth. Ook al klagen we niet over de koude douches als er water is, de warme douche in Mayoka was toch welkom. 😉

Gisteren schminkten we de kinderen op het speelplein en leerden we hen KUBB spelen. We lieten de plaatselijke carpenter nl. 3 KUBBsets maken met DBYC (Don Bosco Youth Center) in gegraveerd. Vandaag voorbereiding talentenshow, morgen talentenshow en vrijdag laatste speelpleindag.

Zaterdag vertrekken we richting Lilongwe, naar Liwonde National Park en dan het vliegtuig op terug naar België… We zijn trouwens niet de enigen die vertrekken. Gisteren namen we afscheid van Father Chris die naar Zambia overgeplaatst wordt. Het nodige bier en liedjes werden door ons voorzien. Vanavond doen we Belgische avond en voorzien wij het eten.

Tot in Belgie!

Wist je dat;

 • Je hier brood hebt dat Obama heet? En ook een Bin Laden? Wij proefden alvast van Obama.
 • Je in een minibus met 27 man past? (wettelijk 15 toegelaten?)
 • Je in een minibus kinderen, vissen en 10 kg mais op je schoot kan verwachten?
 • We hier heel wat discussie voeren en van sommige meningen achterover vallen?
 • Belgisch bier ook hier zeer hard in de smaak valt?
 • We chitenges kochten en er door de kokkin van de salesianen kleren van lieten maken?
 • We bij een van onze cursisten thuis welkom waren?
 • De kolonel elke dag wacht houdt aan de peoplestore?
 • Je zonder de taal te spreken toch heel wat spelletjes kan spelen met kinderen?
 • We morgen aan farewellparty hebben met de jeugdleiders?
 • Filip ongepaste dingen in een minibus roept, nadien pas beseffende dat engels in Malawi begrepen wordt…?
 • We hier heel wat kaartspelen spelen?
 • De tv in Malawi in de jaren 90 is blijven hangen?
 • We de rest wel vertellen als we thuis zijn? 😉 Tiwonana en Belgie!

 

 


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: