zaterdag 18/07/2015

19 07 2015

Beste vrienden,

Aangezien we morgen een hele dag zonder elektriciteit zitten proberen we vandaag ons eerste blogbericht uit Afrika te versturen.

Na een lange vlucht kon onze bagage achter in de auto gegooid worden met ons erbovenop om zo 4 uur lang naar Nkhotakhota te reizen. Onderweg kregen we onze eerste indruk van Malawi: give me your money, muizen op een stokje, vissen aan de autospiegels, overvolle busjes, fietsen met een overload aan materiaal, en veel lachende gezichten die zich omdraaiden naar de Mzungus…

We werden warm onthaald door de fathers en brothers van Don Bosco. Vooral de Tsjechische brother Francis neemt de zorg voor ons op zich. Na een avond heerlijk eten, kennismaking met alle brothers en fathers, bleek dat onze cursus toch gewoon door kon gaan. De dag nadien zouden de jongeren aankomen en donderdag begon onze cursus. Terwijl we, op zijn Belgisch…, de volgende dag wilden voorbereiden, trokken de fathers ons mee naar the Malawi lake. We gingen iets drinken in een lodge, trokken 5 meter de zee op met een lekkende vissersboot, speelden al met wat kinderen op het strand, zagen apen, aten suger cane en vis recht uit de zee… Zikomo father Mark and Rafael.

S Avonds nog even voorbereiden en hoppa, klaar voor de cursus. Het was een spannend moment. 21 Malawese jongeren uit het youthcenter van Nkhotakhota wachtten ons op: jongeren tussen 15 en 25 jaar, Christenen en Moslims, uit de buurt en van ver weg. Ze waren allemaal vrij verlegen en bang voor wat zou komen. Uiteindelijk bleek ook dat hun engels een pak minder is dan we verwacht hadden. De eerste dag was moeilijk. We botsen op heel wat cultuurverschillen die extra vermoeilijkt werden door de taal en ons verschillend engels accent. Maar stilaan ontdekken we de karakters van de jongeren, leren we Chichewa en wordt uitwisseling steeds gemakkelijker. We trokken gisteren en vandaag naar het speelplein om onze voorbereide spelen uit te testen. Onze jongeren blijken geboren youthleaders te zijn. Het is heerljik om hen bezig te zien. We kijken uit naar de interculturele avond van zodadelijk.

Oh ja, de elektriciteit was tot en met nu aanwezig. Morgen zullen we zonder zitten. Water is sinds onze aankomst schaars en zal dat ook nog een tijdje zijn. Een ervaring is het dus zeker. Onmogelijk trouwens om de muggen helemaal de vermijden. Maar we doen ons best. Malaria wont get us.

Take care. Dat doen we ook. Zikomo y Maswera Bwandji.

P.S. Het bereik is hier minimaal, zowel met ons gewoon als met ons afrikaans nummer. De kans is dus groot dat we jullie berichten niet ontvangen. Maar he, binnen een maand zijn we al terug he.

Wist je dat:

  • een R in het chichewa als L uitgesproken wordt? Dat zorgt ook in het Engels dus voor heel wat verwarring.
  • dag begint om 6u45?
  • we zondag en maandag om 6 u naar de mis moeten en aan heel het dorp voorgesteld zullen worden?
  • speelplein begint met 5 en we na een uur 20 keer meer kinderen rond ons hebben staan?
  • een lunch en dinner portie 5 keer groter is dan wat wij gewoon zijn? De belgen delen een bord met twee en krijgen dan nog niet alle encima op…
  • Filip al elke dag minstens eenmaal gevallen is?
  • De rest volgt later…

Acties

Informatie

One response

21 07 2015
greet

Waw tof jullie te lezen. Blijkbaar is het wel een voltreffer! MEt natuurlijk enkele afrikaanse mankementjes, maar die nemen jullie er wel met een groot hart bij zeker hé!
Hier ook alles ok, zelfs op het secretariaat van de speelpleinen!!!
groetjes
moeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: